promo
Любомир Денев - премиера - "Пловдивски джаз вечери 2011" (in Bulg)
Written by Fani Philipova / Фани Филипова   
Tuesday, 04 October 2011 08:07

Любомир Денев с премиера на
“Джаз соната за тромпет и пиано”

Квартет “Jazz Makers”:
Любомир Денев - композиции, пиано
Венцислав Благоев - тромпет, флигорна
Борис Таслев - контрабас
Стоян Янкулов - барабани, перкусии

7 октомври 2011 г, 20 ч.
Драматичен театър - Пловдив

С премиера на “Джаз соната за тромпет и пиано” ще отбележи в Пловдив 60-годишния си юбилей композиторът Любомир Денев. Това е най-новото му произведение, написано специално за фестивала “Пловдивски джаз вечери 2011”. Творбата е посветена на Венци Благоев, дългогодишен творчески партньор на маестро Денев. “Особеното, което я отличава от класическия тип соната, е, че разработването на музикалния материал не е точно и изцяло нотирано, а е оставено на изпълнителите и се осъществява чрез техните импровизации – основен принцип в джаза” – обяснява композиторът.

Квартетът му “Jazz Makers” ще се представи във втората фестивална вечер, в него са още тромпетистът Венцислав Благоев, Стоян Янкулов-Стунджи (барабани, перкусии) и Борис Таслев (контрабас). Програмата е изцяло по композиции на Денев и е рамкирана от пиесите “Разходка в неделния следобед” и “Обреден танц”, които са написани още преди 35 години. Те са изпълнени за първи път от Любомир Денев Трио по време на “Първи преглед на джаз съставите”, София, 1977 г., а на 7 октомври в Пловдив ще прозвучат по нов, различен начин. С ярко запомняща се тема, “Дъждовен ден в Сан Франциско” е композиция, която с основание може да се причисли към най-новите стандарти в джаза.

Във всички останали пиеси присъства неизменно един отличителен белег – мелодиката и ритмиката са в тясна родствена връзка с българския фолклор, което ги обединява, придава на цялата програма характерен облик и индивидуалност. В съчетание с елементи от съвременната камерна музика и импровизационното майсторство на изпълнителите се оформя една цялостна концепция за модерен български джаз.

 

Comments  

 
0 #1 profile7965 2018-11-02 15:09
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

http://www.sports3.log.wasatia.info/images/photos/401/21/6288c261df2327d98de3b674.jpg
Quote
 

Add comment

Security code
Refresh

Photo Gallery

image1

Ventzi's Videos

Play Video

More videos...

Beyond the Sea

Jazz in black

But not for me

I've never been in love before

My Banjo

I Got Rhythm