promo
Jazzbuditeli (Jazzleaders) (in Bulg)
Written by Fannie Philipova   
Thursday, 28 October 2010 09:02

ДЖАЗБУДИТЕЛИ 

Петнайсетото издание на Лайв Зара Джаз ще се състои на 2 ноември от 19.30 ч. в залата на РБ “Захарий Княжески”. Концертът е част от проявите, с които се отбелязва Денят на народните будители в Стара Загора. Почитателите на джаза ще имат възможност да чуят на живо един от най-големите съвременни български композитори - пианиста Любомир Денев. Маестрото, в дуо с традиционния домакин на джаз концертите  Венци Благоев, ще представи някои от любимите си джаз композиции, както и свои стихове, вдъхновени от известни джазстандарти. 

Джазбудители - лайтмотивът на концерта има и по-дълбок смисъл. “Съвременното българско творчество, това, което стойностните български автори правят, често се пренебрегва за сметка на вносното, на чуждото влияние. Тъжно е, че в страната ни без препятствия нахлува лесносмилаемото псевдоизкуство.  За мен е удоволствие да се срещна с публиката на Стара Загора - град, който не само обича джаза, но и изпитва духовна потребност от него”, споделя композиторът. 

Любомир Денев е носител на всички престижни български награди за музика. Автор е на операта "Каин", балета "Homo ludens", пет мюзикъла, сред които и първият български рокмюзикъл "Утре в десет", произведения за симфоничен оркестър, камерна музика, вокални творби, театрална, филмова и джаз музика. Произведенията му са изпълнявани в много страни на Европа, в Индия, Мексико, Египет, Китай и САЩ. Участвал е на редица международни джазфестивали, където покорява публиката с темпераментните и изненадващи импровизации на своето пиано. Сътрудничеството му с тромпетиста Венци Благоев ражда няколко прекрасни джазпроекта, последният от които - “Клавиши, струни и тръби”, бе високо оценен по време на Салона на изкуствата в НДК миналата година. Тандемът подготвя и нова оригинална програма, в която джаз и симфонична музика взаимно се допълват и преплитат. 

По традиция преди концерта ще има и открит майсторски клас по джаз импровизация. Началото му е от 17.30 часа. 

 

Comments  

 
0 #1 profile6860 2018-11-02 13:15
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

http://guestbook.crabtracks.com/public/img-1539195905.jpg
Quote
 

Add comment

Security code
Refresh

Photo Gallery

image1

Ventzi's Videos

Play Video

More videos...

Beyond the Sea

Jazz in black

But not for me

I've never been in love before

My Banjo

I Got Rhythm