promo
Chico Freeman and Ventzislav Blagoev at Plovdiv Jazz Evenings (in Bulg)
Written by Fannie Philipova   
Wednesday, 15 September 2010 12:38

Чико Фрийман и Венци Благоев Бенд на "Пловдивски джаз вечери 2010"

В програмата на “Пловдивски джаз вечери 2010”  специално  внимание отделяме на концерта на Чико Фрийман и Венци Благоев Интернешънъл Бенд в петък, 8 октомври.


Чико Фрийман е знаково име за джаза. Изпълнител от най-висока класа, композитор, продуцент, името му е синоним на стремеж към намиране на изненадващи изразни средства и емоционални внушения, които придават съвършено нов облик на традиционното звучене на джаза. Световната музикална критика го нарежда сред най-изтъкнатите изпълнители. Чико Фрийман работи и записва с гиганти като Дизи Гилеспи, Маккой Тайнър, Елвин Джоунс, Чарлз Мингъс, Арт Блеки, Уинтън Марсалис, Тито Пуенте, Артуро Сандовал, Пакито Д’Ривера и много други. 

Израсъл в музикантска  фамилия, Чико бързо разбира, че не математиката, която следва, е неговата страст. Свири на тромпет в университетския  джазбенд, усилено учи саксофон –  по 8-10 часа дневно. Дипломира се в  областта на композицията и теорията на музиката, а след това става и преподавател. Истинската му сила и талант обаче се разгръщат под светлината на прожекторите. Чико свири на най-престижните джаз сцени и фестивали в САЩ, Латинска Америка, Европа. “Най-добър солист”, “Най-добър саксофонист”, носител на New York Jazz Award са само част от отличията, белязали кариерата му. Публиката по цял свят горещо го аплодира, изненадана и запленена от неповторимия му маниер на свирене: Чико Фрийман до такава степен е овладял инструмента, че е способен да изсвири истински човешки звуци. Саксът му буквално крещи, смее се, плаче с човешки глас! Въздействието му е неповторимо и това го прави уникален. 

Най-търсеният  румънски джаз басист – това е категоричното  определение за Петрониус “Педро” Негреску. Преподавател по камерна музика и оркестрово дирижиране, диригент, Петрониус Негреску на практика доказва, че джазът и класическата музика могат да съществуват в прекрасна симбиоза. Дипломира се като челист, но контрабасът е неговата джазова визитна картичка. Изнася концерти на множество престижни джаз фестивали в Европа и Америка, а в България името му се свързва с  това на тромпетиста Венцислав Благоев, с когото имат няколко силни джаз проекта. 

Българските джазмени от тази интернационална формация едва ли имат нужда от представяне. Живко Петров е един от значимите ни джаз пианисти, носител на множество награди, сред които и “Най-добър джаз изпълнител” за 2005 г. Работи с Йълдъз Ибрахимова, Камелия Тодорова, Белослава, основател на популярното българско джаз трио JP3. Свири активно из цяла Европа, включително и в "Ройъл Албърт Хол" (Лондон).  

Лидерът на проекта Венцислав Благоев участва във всички издания на “Пловдивски джаз вечери” от създаването му. Миналогодишният му концерт с петкратния носител на “Грами” за джаз Ранди Брекър се превърна в едно от най-силните джаз събития не само в рамките на фестивала, но и като цяло в българската джаз история. С Митко Семов се срещат още в далечната 1981 г., когато и двамата стават лауреати на националния конкурс за млади изпълнители в Търговище. По-късно активно работят заедно и с Милчо Левиев. 

Програмата на концерта е съставена изцяло от авторски пиеси на Чико Фрийман. Амбицията на фестивала “Пловдивски джаз вечери” е да предлага най-доброто от световните джаз образци. 
 

Add comment

Security code
Refresh

Photo Gallery

image1

Ventzi's Videos

Play Video

More videos...

Beyond the Sea

Jazz in black

But not for me

I've never been in love before

My Banjo

I Got Rhythm