promo
Hammond organ at Live Zara Jazz 12 (in Bulg)
Written by Fannie Philipova   
Monday, 17 May 2010 17:40

 

Истински Хамънд орган ще звучи в залата на библиотека “Захарий Княжески” на 26 май. Специален гост на Live Zara Jazz 12 е пианистът Олег Чали – един от водещите джаз музиканти в Гърция. Венци Благоев – тромпет, Петър Момчев – саксофон, и Димитър Димитров – ударни, са останалите членове на квартета, който хвърля ръкавица към старозагорската публика с мейнстрийм, суинг и блус.

 Концертът е реверанс към най-запалените джаз фенове в града, които рядко имат възможност да се насладят на живо на тези стилове. Международната популярност на джазмените е сигурен знак, че зрителите ще чуят импровизации, надхвърлящи очакванията и традиционната музикална логика. Ще има и изненади – както за публиката, така и за самите музиканти. 

Олег Чали е роден в Донецк през 1966 г. в семейството на руски евреин и гъркиня, израсъл е в Мурманск, където баща му Владимир създава и ръководи джаз фестивал. Именно там Олег има възможност да учи пиано и контрабас едновременно, а впоследствие се оформя и като изключително добър изпълнител на Хамънд орган. Дълги години Олег работи в Русия и САЩ, а сега живее в Гърция. Композитор и аранжор, той сътрудничи с много местни и чужди музиканти, създава свои собствени състави като Thessaloniki Rhythm Section, Oleg Chaly Trio/Quartet/Quintet, Hammond Organ Trio – една от малкото Хамънд орган формации на Балканите. Участва в престижни европейски и американски джаз фестивали, работи с Шийла Джордан, Чико Фрийман, Тони Лакатош, Милчо Левиев и много други.  

Сътрудничеството  му с Венци Благоев е добре познато и на българската, и на гръцката публика.  Проектът им Make Jazz ToGetHer вече има три издания в двете държави, тандемът участва и на русенския BlueZZ Fest миналата година. Прекрачването на границите - това е начинът за развиване и популяризиране на джаза, обясняват общата си работа музикантите. Защото джазът е преди всичко жива музика. Той обогатява, а и се обогатява чрез живия контакт, чрез смесването на стилове, школи и етнотеми. С удоволствие работим заедно, убедени сме, че джазът на Балканите не е просто национален, а мултикултурен продукт. 

Петър Момчев и  Митко Димитров са сред най-популярните  български джазмени. Определят Момчев като един от най-добрите импровизатори, а безспорният му талант се подкрепя и от факта, че свири с лекота на всички видове саксофони. Възпитаник на ДМА, Петър е водач на саксофонната група на Биг бенда на Националното радио, участва в множество проекти на наши и чужди формации. Популярност му носи и сътрудничеството с Росен Захариев, Георги Дончев, Шибил Бенев, Уикеда, Брас Асоциация.  

Освен активната си концертна програма, Димитър Димитров е преподавател по ударни, работил е в Нов Български Университет. Завършил е Музикалната академия, а след това и консерваторията "Рихард Щраус" в Мюнхен. Свирил е с Биг Бенда на Българското национално радио, участва в няколко издания на Лайв Зара Джаз - с Пламен Карадонев, Марио Станчев, Бернар Гюо. Митко Димитров е сред джазмените, помогнали на най-много начинаещи музиканти. Като истински радетел, страстта му е да създава клубове, в които да се свири джаз.  

Венци Благоев е знаково име за българския джаз. Освен брилянтните му музикантски качества, той е инициатор на Live Zara Jazz изданията в сътрудничество с Регионална библиотека “Захарий Княжески”, с подкрепата на Община Стара Загора и Сдружение “ЗараАрт”. Благодарение на съвместните им усилия, в града вече са гостували десетки известни джаз имена.

 

Add comment

Security code
Refresh

Photo Gallery

image1

Ventzi's Videos

Play Video

More videos...

Beyond the Sea

Jazz in black

But not for me

I've never been in love before

My Banjo

I Got Rhythm