promo
Ari Roland and Ventzi Blagoev - Messengers in Month of Jazz
Written by Fani Filipova   
Wednesday, 31 March 2010 10:53

Ари Роланд и Венци Благоев – посланици  в Месеца на джаза 

Знаменитият нюйоркски басист Ари Роланд и известният ни тромпетист, благоевградчанинът Венцислав Благоев са посланиците в Месеца на джаза – една инициатива на Американското посолство в България. Jazz Appreciation Month 
стартира през 2001 г. в САЩ и има за цел да насочи общественото внимание към великите образци на джаза, към неговите исторически и живи съкровища. Идеята е да се насърчават музиканти, концертни зали, училища, колежи, музеи, библиотеки и обществени медии да предлагат специални програми за джаз всеки април. Тазгодишното издание е в чест на Дейв Брубек.

Ари Роланд пристига у нас с квартета си, в който  участват още Саша Пери – пиано, Заид Насер – саксофон, и Кейт Бала – ударни. Заедно с Венци Благоев формацията ще изнесе три концерта в началото на април в Благоевград, София и Стара Загора. “Джазът е добър език за послания – обобщават от Американското посолство, - вярваме, че желанието ни за културен обмен ще достигне до все по-нарастващата джаз аудитория в България.” Усилията им са споделени и от общините Благоевград и Стара Загора, които вземат присърце инициативата.  

Брилянтен солист! Това е единодушното определение  за Ари Роланд на музикалната критика  в родината му. Надмогнал традиционния за джаза начин на свирене на контрабас с пръсти, в последните 15 години Ари използва изключително лък и така още по-завлядяващо комуникира с другите инструменти. “Обичам звука на лъка, открих че с него свиря много по-бързо,  а солата ми са още по-експресивни. С лъка мога да придам и друго измерение на мелодията” – обяснява Ари. Малцина са джаз музикантите, които свирят по подобен начин. Сравняват го с Чарли Паркър и Пол Чеймбърс.

Професионалната му кариера започва още на 16 години, а възможността да работи с гиганти като Лу Доналдсън, Бари Харис, Бети Картър, Уинтън Марсалис, Джо Ловано  и др. му помага да осъзнае, че “има един милион начина за свирене на джаз, но важното е всеки път да свириш така, сякаш за последно докосваш инструмент”. 

През изминалите две години Ари Роланд изнася концерти в над 20 държави от Източна Европа, Близкия Изток, Южна и Централна  Азия като “джаз посланик” по линия  на американското правителство. Българският  му колега Венцислав Благоев вече е бил в ролята на специален участник в тази мисия и домакин на някои от най-ярките американски джаз музиканти – петкратния носител на “Грами” Ранди Брекър, впечатляващата джаз дива Джанис Харингтън и други.  

Венци Благоев  е емблематично име не само заради безспорния си талант. Все по-плодотворни са усилията му най-вече за популяризиране на джаза в България. Концертът му с Ари Роланд Квартет в Стара Загора е десетият от поредицата “Лайв Зара Джаз” – един от мащабните проекти на Благоев, в които той кани и свири с джазмени от световна величина. Изявата им пред благоевградската публика пък е част от работата на тромпетиста по присъединяване на града към джаз средищата на България. “Благоевград е прекрасно място за джаз – аргументира се той. – Тук има два големи университета, чиито студенти са отворени към тази музика и изпитват необходимост от съприкосновение с нея. Освен тях в града има и много хора, които с удоволствие посещават джаз концертите, колкото и малко да са те сега”. Потвърждение на думите му бе препълнената зала за коледния концерт на Биг Бенд Благоевград, в който Венци и Джанис Харингтън бяха специални гости. 

Венци Благоев  и Ари Роланд Квартет със сигурност ще предложат на меломаните уникалната възможност да се насладят на стопроцентов джаз. 

Концертите са както следва: 

6 април (вторник), 18.30 часа

Зала “Яворов”

Благоевград

Вход свободен 

7 април (сряда), 20.00 часа

София Лайв Клуб

София

Вход 10 лв 

8 април (четвъртък), 19.30 часа

Майсторски клас -  17.00 часа

Библиотека “Захарий Княжески”

Стара Загора

Вход 5 лв 

автор: Фани Филипова

 

Comments  

 
0 #1 Mel 2017-10-18 08:01
Don't complain you have not enough cash, you're very busy, you can't fin time to dress up yourself elaborately.Here is my blog post ... herve leger discount (Ambrose: https://www.herveleger.best/)
Quote
 

Add comment

Security code
Refresh

Photo Gallery

image1

Ventzi's Videos

Play Video

More videos...

Beyond the Sea

Jazz in black

But not for me

I've never been in love before

My Banjo

I Got Rhythm