promo
La Connection Francaise: Mario Stanchev – Special Guest of Live Zara Jazz 8
Written by Fani Filipova   
Wednesday, 24 February 2010 02:00
La Connection Francaise:

Марио Станчев - специален гост в осмото издание  на Лайв Зара Джаз 

Марио Станчев – пиано

Венцислав Благоев – тромпет, флигорна

Александър  Леков – контрабас

Димитър Димитров – ударни

СЪБИТИЕТО  

25 февруари /четвъртък/, от 19.30 часа в залата на Регионална  библиотека “Захарий Княжески”  – Стара Загора. Малко по-рано - от 17.00 ч., започва майсторският  клас по джаз импровизации. 

МУЗИКАНТИТЕ 

Световноизвестният пианист Марио Станчев гостува с “La Connection Francaise” в осмия поред концерт Лайв Зара Джаз  в Града на липите по покана на Венцислав Благоев, който е основен двигател на всички издания, заедно с приятелите на джаза от сдружение “зарААрт” и Община Стара Загора.  

За меломаните в България името Марио Станчев е добре познато, а във Франция то респектира – определят го като един от най-значимите джазмени. Още като студент по хорово дирижиране в Българска държавна консерватория основава първия си джаз квартет, а през 70-те става постоянен член на „Симеон Щерев квартет” на мястото на емигриралия Милчо Левиев. От 30 години Марио Станчев живее и работи във Франция, където преподава в основания от него джаз департамент на Музикалната академия в Лион.  

Димитър Димитров, водещ български барабанист, партнира в проекта на Венцислав Благоев с петкратния носител на “Грами” за джаз Ранди Брекър през октомври миналата година в Пловдив. Въпреки че е едва на 27, Александър Леков 
вече е свирил с някои от най-големите съвремени български джаз музиканти.

ПРОЕКТЪТ 

Лайв  Зара Джаз стартира през апарил миналата година. Ежемесечните концерти срещат меломаните с родни и международни звезди от най-висока класа.  След Пламен Карадонев и Шибил Бенев от САЩ, Сабин Тодоров и Бернар Гюо от Белгия, Николай Карагеоргиев от Берн,  Петрониус Негреску от Румъния, Веселин Койчев от Пловдив, и Марио Станчев подкрепя инициативата на своя колега и приятел.

Когато през април 2009 г. популярният български  тромпетист Венцислав Благоев споделя, че има амбиция да прави ежемесечни джаз концерти в Стара Загора, скептиците недоверчиво се подсимхват и иронично клатят глави.  Към днешна дата проектът му е утвърдена традиция и се радва на изключително голяма аудитория, подкрепа от Община Стара Загора и местния бизнес. Вече в пет поредни издания гостуващите музиканти провеждат и безплатни майсторски класове за всички, които искат да разкрият тайните на доброто свирене. И точно това, мисля, е най-ценното – защото е най-верният път за популяризиране на джаза – обяснява Венци Благоев. – В основата е импровизацията. Нито една теория не може да те научи на тънкостите, а всеки един от нас – вече изградените музиканти, дълги години е трупал знания и опит. Благодарен съм на всички свои колеги за подкрепата и че с удоволствие споделят наученото – допълва тромпетистът.  

Амбицията на Венци  Благоев е  да продължи да кани утвърдени имена за концертите и майсторските класове, за да вдъхнови и обедини младите импровизиращи музиканти от града. Предстоят гостувания на Зона Ц, Антони Дончев, Милчо Левиев, Петър Салчев, Петър Момчев, Олег Чали и други .  

Без съмнение Live Zara Jazz е на път да превърне града  на липите в джазово средище подобно  на русенския Клуб на дейците на културата и джаз студиото на Петър  Петров-Парчето. Проектът на Венци Благоев продължава пионерската дейност на Веселин Николов-Червения и Веселин Койчев в Пловдив – лидери на първата българска професионална джазбанда “Бели, зелени, червени”, – които развиват внушителна образователна програма чрез “Джаз ателие” и “Нов музикален център”. И ако преди година тази идея предизвикваше недоверчиви подсмихвания и иронично клатене на глави, то днес тя е реалност. 

Фани Филипова
 

Add comment

Security code
Refresh

Photo Gallery

image1

Ventzi's Videos

Play Video

More videos...

Beyond the Sea

Jazz in black

But not for me

I've never been in love before

My Banjo

I Got Rhythm