promo
JAZZ & GOSPEL CHRISTMAS
Written by Admin   
Saturday, 05 December 2009 02:00

НДК, 16 декември 2009, зала 6, 19:00            

ДЖАНИС  ХАРИНГТЪН/САЩ/, вокал и

VB HOT JAZZTET  в състав:


Венцислав БЛАГОЕВ  – тромпет                             

Емануил МАНОЛОВ-БАДЕМА – кларинет и саксофон

Невилиян Гемижев  – кларинет и саксофон

Павлин ПАВЛОВ – тромбон

Веселин ВЕСЕЛИНОВ-ЕКО  – контрабас

Димитър ДИМИТРОВ – барабани 

Със специални гости:

Антони ДОНЧЕВ –  пиано,  и

КАМЕРЕН ХОР  НА КЛАСИК ФМ РАДИО

диригент: Теодора  ПАВЛОВИЧ 
 

Джаз, блус и госпъл са сред основните акценти в музикалния афиш на Коледния фестивал на НДК тази година. Ще чуем тази музика в изпъление на Джанис Харингтън /САЩ/ - вокал, “Венци Благоев Хот Джазтет” и със специалното участие на Антони Дончев – пиано, и Камерния хор на Класик ФМ радио под диригентството на Теодора Павлович. Концертът се осъществява с подкрепата на посолството на САЩ в България. 

Топъл, плътен, интимно  близък,  гласът на Джанис Харингтън носи невероятен заряд, който публиката усеща и съпреживява. В кариерата си работи с имена като Нат Адерли, Били Даниелс, Лойд Бриджис, Сами Дейвис-младши, Лайънъл Хемптън, Бъди Гай, Франк Синатра-младши. Солира на радио биг бендовете на Хамбург, Осло, Любляна и Копенхаген. Автор е на няколко мюзикъла, издала е девет албума, последният от които – “Yesterday, Today, Tomorrow” в памет на Дайна Уошингтън, записан с автентичното участие на Кетър Бетс и Джими Коб – излезе през юли тази година.  

В България Джанис Харингтън е позната от гостуванията си през 2007 г., когато прави серия майсторски класове и концерти по покана на Американското посолство. В началото на тази година изнесе впечатляващ спектакъл в камерна зала “България”, а след това и на Античния театър по време на фестивала “Пловдив чете” през май, когато отново партнира с джазтета на Венци Благоев.  

Изненадващ, различен, агресивен, нежен, носталгичен –  така описват тромпета на Венцислав Благоев, един от най-популярните родни джазмени. Съвсем наскоро, на Пловдивски джаз вечери, почитателите на джаза имаха удоволствието да чуят на живо изпълненията му с петкратния носител на “Грамми” Ранди Брекър в концерта “Поезия за два тромпета и приятели”. Талантът му се утвърждава в сътрудничество с такива именити музиканти като Милчо Левиев,  Антони Дончев, Аирто Морейра, Глен Ферис, Силвен Люк, Бирели Лагрен, Дидие Локуд. На тазгодишния Салон на изкуствата в НДК Благоев свири с унгарския китарист Атила Ласло и композитора и пианист Любомир Денев. 

Усилията ми са насочени към популяризиране на джаза у нас, споделя Венцислав  Благоев. Стремя се да каня утвърдени  изпълнители – и чужденци, и  българи, – за да може българската публика да се докосне до най-добрите образци на тази музика. По негова инициатива в Стара Загора вече в пет поредни месеца се организира Live Zara Jazz 
– концерти и майсторски класове, където начинаещи музиканти се срещат с големите имена.

И останалите членове  на “Венци Благоев Хот Джазтет” са добре познати на българската  публика. Опит, традиция и приемственост  - това внушават саксофоните на Емануил  Манолов-Бадема и Невилиян Гемижев. С инструментите си Веселин Веселинов-Еко, Павлин Павлов и Димитър Димитров докосват онези дълбоки кътчета у слушателя, където са скътани най-съкровените мисли и пориви. Специалното участие на пианиста Антони Дончев и Камерния хор на Класик ФМ радио допълват звуковата палитра до завладяваща хармония. 

Едни от най-популярните  коледни песни са включени в програмата на  JAZZ & GOSPEL CHRISTMAS. Госпъл, суинг  и диксиленд –  Джанис Харингтън  и VB HOT JAZZTET ще ни поведат на пътуване към корените на джаза. Към основите на онази музика, която непринудено кара краката да танцуват, ръцете да тактуват, а душите - да лудуват. Към мечтите, надеждите и очакванията.   

Музика, която  подтиква към равносметки и искрено  желание да бъдем добри.

Музика, която  напомня за простичките човешки  ценности... Която събужда вяра и  упование – във взаимното уважение, зачитане, доверие, любов. 

Защото иде  Рождество!

Защото идат още много Рождества!

 

Add comment

Security code
Refresh

Photo Gallery

image1

Ventzi's Videos

Play Video

More videos...

Beyond the Sea

Jazz in black

But not for me

I've never been in love before

My Banjo

I Got Rhythm